In memoriam Johan van der Veen

Tot ons groot verdriet hebben we vandaag vernomen dat Johan van der Veen, volleybal- en verenigingsicoon, gisteren in bijzijn van zijn familie in alle rust is overleden.

Als geboren Dedemsvaarter, ex eredivisionist bij Dynamiek Goor, Lycurgus en Animo Sneek en ex international met 36 caps verhuisde hij in 1988 naar Zwolle en sloot zich aan bij het eerste mannenteam van Zwovok ’81 dat indertijd in de 2e divisie speelde. Na het behalen van het kampioenschap en promotie naar de 1e divisie hing hij zijn volleybalschoenen aan de wilgen en nam de rol van manager op zich. En opnieuw met succes.

Het jaar daarop volgde direct promotie naar de eredivisie met het team dat inmiddels de naam van Kuipers/Zwolle had gekregen. Gedurende zijn periode bij het Zwolse volleybal vervulde hij na dat managerschap (dat hij overigens herhaalde bij Landstede Volleybal in de periode 2003-2008) vrijwilligerstaken als bestuurslid topvolleybal, trainer en coach van lagere mannenteams en de afgelopen periode nog als bestuurslid technische zaken bij VC Zwolle.

Johans leven stond in het teken van het volleybal. Zijn netwerk in het gehele land was groot, hij kende iedereen en men kende hem. Hij had een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en als hij vond dat hij te na werd gekomen, hield hij zijn mening niet voor zich maar kwam daar open en direct voor uit. Die stelligheid werd hem niet altijd in dank afgenomen en zette relaties weleens onder druk. Dat veranderde echter niets aan zijn persoon, hij bleef immer dezelfde, krachtig van uiterlijk en ontzag inboezemend, recht door zee en van zijn hart geen moordkuil makend. Degenen die hem echt goed kenden, wisten ook dat hij een man was met een heel ‘klein’ hartje. Voor VC Zwolle is Johan van grote waarde geweest.

 

 

En dat velen hem kenden en waardeerden, bleek wel bij de afscheidswedstrijd die vrienden onlangs voor hem organiseerden toen duidelijk werd dat een dodelijke ziekte hem op te jonge leeftijd trof. Velen uit het hele land waren erbij, voormalige teamgenoten, ex topspelers van het Zwolse topvolleybal, (ex) bestuurders en (oud)leden van VC Zwolle die allen hem bij die wedstrijd welgemeend een langdurig applaus bezorgden en hem de eer gaven die hij verdiende. Zoals hij zei: ‘onvergetelijk en een hoogtepunt in mijn leven’. Johans overlijden is voor volleyballend Zwolle een groot verlies. We condoleren zijn familieleden en bedanken iedereen die hem gedurende zijn korte ziekteperiode zo goed hebben begeleid.

Bestuur VC Zwolle, 30 augustus 2017

 

De crematie van Johan is a.s. zaterdag in Zwolle om 11:00 uur.